dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

Vicepremierul Andrei Spînu a participat la Conferința internațională a gazului în România

septembrie 22, 2022 | #energie

Vicepremierul Andrei Spînu, a participat astăzi la reuniunea ministerială prezidată de premierul român Nicolae Ionel Ciucă, organizată în marja Conferinței internaționale a gazului în România. La reuniune au participat și miniștri ai Energiei din România, Ucraina, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Ungaria.

 

În cadrul întâlnirii, ministrul a vorbit despre direcțiile de dezvoltare energetică a Republicii Moldova și alternativele de asigurare a cetățenilor cu gaze naturale pe timp de iarnă. De asemenea, a fost accentuată necesitatea diversificării aprovizionării cu gaze în țara noastă, în contextul noilor condiții pe piață energetică la nivel internațional. 

Tot astăzi, ministrul Andrei Spînu a prezentat un discurs la Conferința internațională a gazului, în cadrul panelului ministerial „De la viziune la realitate”. Vicepremierul s-a referit  la efectele crizei gazelor pentru cetățeni, sectorul industrial și bugetul statului, precum și la  eforturile interne de a consuma rezonabil energia, accentuând că, în luna septembrie curent, consumul de energie pe țară a fost redus cu 28 la sută, comparativ cu anul trecut. 

Totodată, ministrul a specificat că o bună parte din încălzirea centralizată a trecut pe consumul de păcură, iar pe termen lung se depun eforturi pentru găsirea alternativelor și încheierea contractelor pe termen scurt cu Azerbaidjan, România sau alte țări, care ar putea să ne furnizeze gaze naturale, așa cum se practică, la moment, cu Ucraina.

„Pentru Guvernul de la Chișinău este prioritar să trecem cu bine de iarna care urmează. Acum sunt esențiale și necesare măsuri la nivel european care să ajute țări, precum Moldova, să treacă peste această criză energetică”, a declarat Andrei Spînu.