noiembrie 19, 2024 | #transport
La Chișinău a avut loc cea de-a patra reuniune a Comitetului mixt privind Spațiul Aerian Comun între Uniunea Europeană și Republica Moldova, cu participarea reprezentanților Directoratului General pentru mobilitate și transport al Comisiei Europene (DG MOVE), ai ministerelor Afacerilor Interne și Afacerilor Externe, precum și reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile, Biroului Integrării Europene și ai MoldATSA.
Secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță, a salutat prezența oficialilor europeni la MIDR și și-a exprimat recunoștința pentru progresele obținute în domeniul aviației civile datorită parteneriatului strategic cu UE.
„Întâlnirea de astăzi este o dovadă a parteneriatului solid pe care l-am construit și a angajamentului nostru de a consolida sectorul aviației naționale în beneficiul cetățenilor noștri și al celor din UE. De la semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun, am făcut progrese semnificative în alinierea politicilor aviatice ale țării noastre la standardele europene”, a remarcat Mircea Păscăluță.
Printre rezultatele esențiale ale parteneriatului au fost menționate creșterea conectivității, îmbunătățirea siguranței și securității aviatice, precum și extinderea oportunităților pentru companiile aeriene și călători. În cifre concrete aceasta înseamnă 3.504.322 de pasageri înregistrați de Aeroportul Internațional Chișinău în primele 10 luni ale anului curent, cu 43,7% mai mult față de anul 2023. În plus, numărul total de pasageri pentru luna octombrie 2024 este de 411.424, ceea ce indică o realizare de 158,2% conform planului din acest an și o creștere de 57,9% comparativ cu octombrie 2023. Totodată, capacitatea de transport a aeronavelor a crescut semnificativ, greutatea maximă la decolare în luna octombrie 2024 fiind cu 46,4% mai mare decât în anul precedent.
„Aceste realizări reflectă viziunea noastră comună pentru un sector aviatic modern, eficient și sustenabil. Vom continua să identificăm noi domenii de colaborare pentru a eficientiza integrarea pieței aviatice din țara noastră pe piața europeană”, a adăugat secretarul de stat.
Discuțiile în cadrul reuniunii au fost axate pe necesitatea actualizării unor prevederi ale Acordului privind Spațiul Aerian Comun (Anexa III), și anume, includerea noului cadru normativ european în domeniul transportului aerian cu accent pe drepturile pasagerilor, reglementarea utilizării aparatelor de zbor fără pilot, cerul unic european, dar și alte actualizări ale reglementărilor deja transpuse. Astfel, vor fi create condiții îmbunătățite pentru transpunerea acquis-ului comunitar în domeniul aviației, asigurând alinierea reglementărilor Republicii Moldova la standardele și normele UE.
Oficialii europeni au mulțumit pentru discuțiile și analizele productive desfășurate în cadrul Comitetului mixt și au reiterat că vor continua să sprijine Republica Moldova în eforturile de punere în aplicare a Acordului privind Spațiul Aerian Comun.
Precizăm că Acordul privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost semnat în octombrie 2012 și a intrat în vigoare în august 2020. Implementarea prevederilor Acordului este monitorizată de către comitetul mixt RM-UE în domeniul aviației, care se reunește o dată în an. Următoarea întâlnire a Comitetului mixt este programată să fie desfășurată la Bruxelles, în 2025.