mai 31, 2024 | #Dezvoltare-regională
La Bruxelles a avut loc sesiunea de screening explicativ la capitolul dedicat politicii regionale și coordonării instrumentelor structurale, gestionat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Acquis-ul UE în domeniu include politici ce se referă dezvoltarea regională echilibrată, investiții în infrastructură, creșterea competitivității regionale, consolidarea capacităților administrative pentru gestionarea eficientă a proiectelor de dezvoltare etc.
Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată de ambasadoarea Republicii Moldova la UE, Daniela Morari, alături de secretarul de stat în domeniul dezvoltare regională de la MIDR, Ana Mardare, responsabili ai Cancelariei de stat, iar în format online, specialiști din subdiviziunile structurale ale ministerului, antrenați în transpunerea acquis-ului la Capitolul 22.
În debutul ședinței au fost prezentate progresele înregistrate în procesul de armonizare a prevederilor legislației UE la cadrul legislativ național în domeniul dezvoltării regionale. Au fost evidențiate, în particular, operaționalizarea sistemului informațional pentru gestionarea proiectelor regionale și locale și a Registrului Proiectelor de Investiții de Capital. Primul sistem IT este în curs de dezvoltare și urmează să fie lansat în iunie curent, iar cel de-al doilea este deja funcțional și se aplică tuturor proiectelor mari de investiții. În proces de pregătire este aprobarea Regulamentului cu privire la implementarea programelor de cooperare transfrontalieră şi transnaţională, finanţate de UE, dar și înființarea unor structuri specializate de auditare a fondurilor europene.
Pe parcursul sesiunii explicative, experții Comisiei Europene au prezentat cele mai recente acte juridice din acquis-ul UE în domeniu și au oferit răspunsuri la întrebările de precizare ale grupului de lucru din țara noastră.
Menționăm că sesiunile de screening explicativ sunt un exercițiu de pregătire pentru etapa de screening bilateral, când Republica Moldova va fi invitată să prezinte sectorial, nivelul curent de aliniere a cadrului normativ și instituțional la principiile, prevederile și standardele acquis-ului UE, precum și planurile ulterioare de transpunere și implementare a întregului acquis UE.