dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

Până în anul 2026 Republica Moldova și Romania vor avea 9 poduri construite și reabilitate peste râul Prut

noiembrie 21, 2022 | #infrastructura-drumurilor

Secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a participat în perioada 17-18 noiembrie curent, la ședința grupurilor de lucru pe domeniul infrastructurii de transport, desfășurată la București, în contextul lucrărilor Comisiei mixte moldo-române pe domeniul transportului rutier. 

 

La masa discuțiilor cu oficialii români de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, au fost abordate subiecte ce țin de implementarea Acordurilor privind construirea și reabilitarea podurilor peste râul Prut. În particular au fost agreate aspecte ce țin de întreținerea podului Giurgiulești – Galați, dar și aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea podurilor Ungheni (RO) – Ungheni (RM), Leușeni – Albița, Sculeni (RO) – Sculeni (RM), Cahul – Oancea.

De asemenea, părțile au convenit asupra construcției altor trei noi poduri peste râul Prut: Costești – Stânca; Leova – Bumbăta; Leca – Fălciu. În privința construcției Autostrăzii Unirii, oficialii din România au fost informați despre demersul Republicii Moldova, prezentat Comisiei Europene referitor la modificarea hărții rețelelor Trans Europene de Transport TEN-T, prin includerea în Rețea a Autostrăzii A8 Târgul Mureș – Iași – Ungheni, acesta fiind și punctul de conexiune a Republicii Moldova la rețeaua de Autostrăzi a Uniunii Europene,  până la Chișinău și în continuare până la Odessa  (Ucraina).

Totodată au fost discutate proiectele finanțate prin intermediul instrumentului european „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC), care are drept scop acordarea suportului în elaborarea și definitivarea Proiectelor de dezvoltare a infrastructurii Țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

La final părțile au stabilit modalitățile de colaborare pentru preluarea experienței necesare în procesul transpunerii și implementării legislației europene, a aspectelor procedurale ale negocierilor de aderare pe capitolul Rețele transeuropene, precum și a mecanismului de pregătire a proiectelor pentru alocarea resurselor financiare din fonduri europene.