dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

O nouă rundă de discuții a Comisiei mixte moldo-române în domeniul transportului rutier, a avut loc la București

noiembrie 21, 2022 | #transport

Zilele trecute, la București, și-a desfășurat lucrările Comisia mixtă moldo-română în domeniul transportului rutier. În cadrul acesteia a fost discutat stadiul de îndeplinire al obiectivelor stabilite în Protocolul Comisiei privind liberalizarea serviciilor regulate de persoane între cele două state, semnat la Chișinău, pe data de 17 iunie curent.

Delegațiile celor două state au convenit că, începând cu 1 aprilie 2023, serviciile regulate de persoane între cele două state vor fi autorizate în condițiile prevăzute de Acordul rutier bilateral fără a fi condiționate de o diferență minimă de timp între curse. 

Totodată, în scopul creșterii gradului de confort și siguranță a serviciilor regulate de persoane s-a convenit ca, începând cu data de 1 aprilie 2023, la efectuarea curselor regulate între România și Republica Moldova vor fi admise doar autobuze care îndeplinesc cel puțin norma de poluare „Euro V sigur”. Autorizația va fi valabilă numai împreună cu certificatul care atestă norma de poluare, îndeplinirea acestei condiții fiind verificată de autoritățile de control din cele două state.

De asemenea, părțile au convenit asupra prelungirii, până la 1 aprilie 2023, a moratoriului asupra autorizării noilor servicii regulate de transport persoane între cele două state. Astfel, serviciile regulate a căror autorizare expiră până la 1 ianuarie 2023 se vor prelungi automat până la data de 1 aprilie 2023, fără eliberarea altor autorizații.

La fel, dacă operatorii de transport rutier nu vor relua deservirea serviciului în termeni de 30 de zile de la data notificării de către autoritatea competentă, serviciile regulate care nu se derulează de ambele părți vor fi anulate, iar autorizațiile vor fi retrase.

Părțile au mai discutat și despre posibilitatea implementării sistemului e-CEMR pentru transporturile internaționale dintre cele două state, pentru această activitate fiind propusă inițierea unui grup de lucru comun.

Menționăm că Protocolul referitor la liberalizarea serviciilor regulate de persoane dintre cele două state al Comisiei mixtă moldo-română în domeniul transportului rutier, a fost semnat de către secretarul de stat pe domeniul transport, Mircea Păscăluță și de către Adrian-George Foghiș, secretar de stat al Ministerului transporturilor și Infrastructurii din România.

În marja lucrărilor Comisiei mixte, Mircea Păscăluță a avut mai multe întrevederi cu oficiali români din domeniul transportului feroviar și naval. Discuțiile s-au axat pe modalitățile de transportare a păcurii pe cale feroviară, inclusiv utilizarea cailor navigabile pentru transportarea acesteia.