dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

La Dubai se desfășoară cea de-a III-a ediție a Conferinței ICAO dedicată combustibilului alternativ în domeniul aviației

noiembrie 21, 2023 | #transport

Secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță, se află zilele acestea în Emiratele Arabe Unite, pentru a participa la lucrările Conferinței dedicate combustibilului alternativ în domeniul aviației (CAAF/3).

În cadrul forumului sunt analizate acțiunile pe teme-cheie referitoare la dezvoltarea și implementarea combustibililor alternativi sustenabili pentru aviație, incluzând evoluțiile în domeniul cercetării și certificării acestora, tipurile actuale de carburanți alternativi utilizați în diferite aeroporturi din lume și recomandări privind modul în care pot fi promovate, încurajate și sprijinite proiectele de implementare prevăzute pentru viitorul apropiat.

De asemenea, participanții la eveniment au drept scop setarea unui mecanism de colaborare, cooperare si comunicare între autoritățile responsabile de politici și mediul de afaceri pentru a stabili calea optimă de implementare a combustibilului alternativ în domeniul aviației.

Republica Moldova urmează să se alinieze politicilor UE de reducere a emisiilor de carbon. Astfel, în anul 2024 va fi aprobat Regulamentul privind stabilirea schemei de compensare și reducere a emisiilor de carbon provenite din aviația civilă, care va institui un sistem de compensare a reducerii emisiilor de CO2 pentru zborurile internaționale.

În contextul evenimentului, secretarul de stat, Mircea Păscăluță avut o discuție bilaterală cu omologul român, Bogdan-Stelian Mândrescu, secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii al României. Oficialii au remarcat buna cooperare moldo-română în toate domeniile de transporturi și au convenit asupra aspectelor de dezvoltare a colaborării și preluarea bunelor practici în implementarea prevederilor europene privind navigația aeriană.