dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

Investim în energia verde: primul Laborator de modelare a regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic a fost inaugurat

septembrie 22, 2022 | #energie

Tensiunea în nodurile rețelei electrice, curentul prin liniile electrice, circulațiile de putere activă și reactivă, setarea sistemelor de protecție pentru stațiile electrice, vor fi determinate cu ajutorul unui produs software inovativ - DlgSILENT Power Factory.

 

Activitățile de studiu vor putea fi realizate în cadrul Laboratorului privind modelarea regimurilor de funcționare a sistemului electroenergetic, lansat astăzi la Universitatea Tehnică a Moldovei. Noul Laborator este dedicat dezvoltării energiei verzi și va oferi o analiză a sistemelor de generare, transport și distribuție a energiei. Softul acoperă întreaga gamă de funcționalități, de la caracteristici standard la aplicații foarte sofisticate și avansate, inclusiv energie eoliană, simulare în timp real și monitorizare a performanței pentru testarea și supravegherea sistemului. 

Secretarul de stat, Constantin Borosan, a transmis în mesajul său la ceremonia de lansare că depășirea crizei energetice necesită, inclusiv creșterea capacității forței de muncă în domeniul energetic. „În următorii ani va crește semnificativ cererea de ingineri pregătiți pentru integrarea în sistemul energetic național. Avem nevoie de specialiști care să ofere soluții pentru criza energetică în care ne aflăm, care să consolideze infrastructura energetică, să asigure tranziția energetică și să contribuie la creșterea capacității de producere a energiei regenerabile”, a subliniat secretarul de stat.

Peste 500 de studenți ai Facultății de Energetică și Inginerie Electrică din cadrul UTM vor fi pregătiți în cadrul laboratorului. Începând cu luna mai curent, sunt organizate de către specialiști internaționali, module de pregătire a cadrelor didactice și a studenților care vor contribui la dezvoltarea competențelor în utilizarea softului „DlgSILENT Power Factory”. Aceste module au ca scop certificarea internațională a participanților.

La evenimentul de lansare au fost prezenți Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Doyle Logsdon, Directorul Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova, Scott Hocklander, Directorul Asociației Statelor Unite pentru Energie (USEA), Will Polen, conducerea universității și a facultății.

Valoarea totală a investițiilor pentru deschiderea Laboratorului este de circa 500 mii de lei, bani alocați de USAID.