dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

Grupul Regional de Coordonare Vamală Moldova-România-Ucraina s-a reunit la Chișinău

septembrie 13, 2024 | #transport

Secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță a participat la reuniunea Grupului Regional de Coordonare Vamală Moldova-România-Ucraina, coordonat de șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor. La întrunire a participat și directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alexandru Iacub, dar și șeful Serviciului pentru Restaurare din regiunea Odesa, Andrii Donchenko.
 

Participanții la eveniment au discutat despre dezvoltarea infrastructurii de transport și transformarea Moldovei într-un hub regional pentru transportul internațional, dar și despre proiectele transfrontaliere de stimulare a comerțului.

Mircea Păscăluță a prezentat viziunea strategică a Republicii Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, inclusiv a regiunii Dunării de Jos. „Scopul pe termen lung este de a transforma Moldova într-un jucător-cheie în transportul internațional de mărfuri, cu terminale multimodale planificate pentru Ungeni, Chișinău și Giurgiulești.” Printre inițiativele viitoare au fost evidențiate construirea unui drum de ocolire a satului Giurgiulești și extinderea drumului de acces între punctele de trecere a frontierei Reni-Giurgiulești și Giurgiulești-Gălati la patru benzi. Acest proiect va reduce în mod semnificativ traficul în regiunea celor de trei frontiere: Ucraina, Moldova și România.

Totodată, s-a făcut referință la proiectele de construcție a căilor de acces și de modernizare a infrastructurii vamale la punctele de trecere a frontierei Ungheni-Ungheni și Leușeni-Albița, care sunt în etapa de elaborare a documentației de proiectare. (edited) 

Referindu-se la eforturile coordonate de dezvoltare a infrastucturii de tansport, șeful EUBAM, Slawomir Pichor a menționat că toate măsurile evidențiate, actuale și de viitor, sunt indispensabile pentru construirea unor conexiuni transfrontaliere solide în regiunea Dunării de Jos pentru a sprijini comerțul ucrainean. „Pe termen lung, aceste inițiative nu numai că vor aduce beneficii afacerilor și comerțului din Ucraina și Moldova, dar vor contribui și la o integrare mai profundă în Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).