dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

Dezvoltarea ecartamentului european discutată în cadrul unor ședințe multilaterale la București

noiembrie 17, 2023 |

Secretarii de stat în domeniul infrastructurii rutiere și transporturi, Nicolai Mîndra și Mircea Păscăluță, au participat la cea de-a V-a Reuniune a Comitetului director feroviar cu privire la dezvoltarea ecartamentului european. 

Reuniunea a întrunit reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Asistenței Comune pentru Sprijinirea Proiectelor în Regiunile Europene (JASPERS), ai Poloniei, Slovaciei, Ungariei, României, Ucrainei și Republicii Moldova.

Oficialii au discutat despre asigurarea continuității și agrearea următorilor pași, în conformitate cu prioritățile identificate în Strategia de integrare a sistemelor feroviare ucrainene și moldovenești în sistemul UE, elaborată de către experții JASPERS. Strategia va orienta viitoarea dezvoltare a coridoarelor cu ecartament european a căilor ferate din Ucraina și Moldova. 

Totodată, în cadrul ședințelor multilaterale au fost discutate etapele de implementare a proiectelor depuse în cadrul programului CEF (Mecanismul pentru interconectarea Europei), în apelul din 2022. La fel, au fost abordate și proiectele de infrastructură care urmează să fie aplicate în cadrul apelului din 2023, la pregătirea cărora lucrează echipele autorităților naționale de comun cu echipa de experți de la JASPERS.