dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

Cooperarea Republicii Moldova cu UE în domeniul transporturilor, discutată la Bruxelles cu oficiali europeni

noiembrie 16, 2022 | #transport

Secretarul de stat în domeniul transporturi, Mircea Păscăluță, aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 14-16 noiembrie curent, a avut întrevederi cu Directorul General pentru Mobilitate și Transport al Comisiei Europene, Henrik Hololei și cu Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.  

 

Oficialii au avut un schimb de opinii referitor la integrarea Republicii Moldova pe piața transporturilor din UE, în contextul participării țării noastre la reuniunea ministerială a Tratatului de instituire a Comunității Transporturilor (TCT), tema principală a căreia a fost consolidarea cooperării comunitare în domeniul transporturilor cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia. 

De asemenea, au fost purtate discuții cu privire la prelungirea Acordului de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, dar și discuții privind consolidarea funcționării rutelor alternative de transport pentru buna asigurare a culoarelor de solidaritate cu Ucraina și noul pachet destinat acestora, cu un buget total de peste 1 miliard de euro. În acest sens, s-a accentuat:
• construirea noilor poduri peste râul Prut și la frontieră cu Ucraina;
• modernizarea și operaționalizarea Portului Giurgiulești;
• revizuirea coridoarelor feroviare și rutiere TEN-T, pentru a asigura o interconexiune mai eficientă cu Ucraina și România;
• îmbunătățirea căilor ferate cu ecartament european.

Secretarul de stat a apreciat obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul TCT, accentuând că acesta este un pas extrem de important pentru întreaga ramură a transporturilor din țară. În context, Mircea Păscăluță și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul UE în aspirațiile țării noastre de a deveni parte a comunității europene, prin conferirea statutului de țară candidată la aderare. 

 „Integrarea progresivă pe piața transporturilor din UE este una dintre principalele priorități ale Guvernului nostru. Suntem pregătiți să lucrăm pentru adaptarea deplină a legislației naționale la acquis-ul comunitar în domeniul transportului, inclusiv a standardelor tehnice, interoperabilității, siguranței, securității, managementul traficului și mobilității sustenabile”, a subliniat secretarul de stat.

Totodată, Mircea Păscăluță a menționat că participarea la TCT îi va asigura Republicii Moldova îmbunătățirea conectivității de transport cu țările UE, sporirea eficienței legăturilor de transport în cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T), precum și creșterea calității infrastructurii naționale de transport.