martie 14, 2024 |
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în calitate de Coordonator Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), a organizat prima ședință de lucru a Consiliului de Coordonare al SUERD.
Subiectele principale puse în discuție au fost axate pe ultimele evoluții din cadrul SUERD și au scos în evidență modul în care Republica Moldova se prezintă în această Strategie macroregională.
La ședință s-a discutat și despre consolidarea echipei naționale, responsabilă de coordonarea implementării obiectivelor stabilite în cadrul ariilor prioritare ale SUERD și despre asigurarea unei comunicări mai dinamice între actorii-cheie implicați în implementarea inițiativelor promovate în cadrul celor 12 arii prioritare.
Secretarul general adjunct al MIDR, Eugeniu Harabara, a menționat că ministerul urmărește să consolideze echipa națională a SUERD, astfel încât Republica Moldova să beneficieze activ de instrumentele pe care le pune la dispoziție Strategia.
„La această etapă, țara noastră se bucură de un sprijin accentuat la nivel european și în acest sens este important ca platforma SUERD să fie folosită la maxim pentru a intensifica cooperarea cu țările membre ale UE pe toate ariile tematice cuprinse în Strategie”, a subliniat Eugeniu Harabara, Coordonatorul Național SUERD.
De asemenea, în cadrul ședinței a fost prezentat și discutat proiectul planului de activități al Consiliului de Coordonare pentru 2024, una dintre acțiunile căruia se referă la instruirea membrilor Consiliului de Coordonare al SUERD, preconizată pentru 18-19 aprilie curent. Instruirea va fi organizată la Chișinău, în colaborare cu reprezentanții Oficiului punctului de contact pentru SUERD.
Menționăm că MIDR a preluat rolul de Coordonator Național SUERD la începutul anului 2024. În acest rol, ministerul este responsabil de coordonarea implementării SUERD pe teritoriul Republicii Moldova și de organizarea/monitorizarea activităților instituțiilor și autorităților administrației publice cu responsabilități în implementarea obiectivelor tematice ale SUERD.
Consiliul de coordonare este un organ de lucru, instituit pentru a sprijini implementarea SUERD. Acesta este format din coordonatorii naționali ai Ariei Prioritare 9 la nivel regional, secretarii de stat din ministere, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe şi ai Autorităţii Naţionale pentru programele finanțate de UE, precum și reprezentanții din Republica Moldova în Consiliul Tinerilor din Regiunea Dunării.
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării reprezintă un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale și teritoriale a macroregiunii dunărene și care este structurat pe Arii Prioritare în domeniile: transporturi, energie durabilă, cultură, turism, mediu, cercetare, competitivitatea întreprinderilor, educație, capacități instituționale, securitate.