dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

Noutăți

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK din Regiunea de Dezvoltare Nord și-a deschis ușile

decembrie 02, 2022 | #dezvoltare-regionala

Astăzi, a fost inaugurat Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord – NORTEK, creat să avanseze inovațiile, cercetarea și transformarea digitală în nordul Republicii Moldova. Evenimentul de lansare a CITT NORTEK a avut loc pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în prezența prim-ministrului Natalia Gavrilița, a vicepremierului Andrei Spînu, a altor oficiali de rang înalt, dar și a reprezentanților asociațiilor din sectorul privat, ai mediului academic și ai societății civile.

 

În discursul său vicepremierul Andrei Spînu a menționat că țara noastră are un mare potențial de dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaționale. 

„Ne mândrim mult cu tinerii și tinerele din Republica Moldova care sunt apreciați peste hotare pentru ideile, abilitățile și profesionalismul de care dau dovadă, reușind să fie angajați chiar și în companii IT cu renume mondial. E timpul să oferim tinerei generații posibilitatea să-și manifeste întregul potențial aici, acasă, într-un mediu performant, în pas cu schimbările care au loc în mod continuu în domeniul digital. Ne dorim ca NORTEK să fie locul în care ideile și modelele inovative de business să prindă viață și să se dezvolte în beneficiul comunității IT de aici, în beneficiul regiunii, dar și al întregii țări”, a declarat Andrei Spînu.

Centrul reprezintă un ecosistem regional, cu o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați, ce pune la dispoziție spații de instruire, experimentare și cooperare, laboratoare, zone de incubare și afaceri pentru cei aproape 4.500 de studenți, tineri profesioniști, antreprenori și viitori antreprenori din Bălți și din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Pentru realizarea acestui proiect, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, au fost alocați 24,9 mil. lei. Proiectul a fost implementat în două etape. Etapa I a prevăzut intervenții la Blocul nr. 4 și Blocul nr. 5, cu efectuarea următoarelor tipuri de lucrări: arhitectură și rezistență, construcții structuri metalice, instalații interioare de alimentare cu apă și canalizare, echipament electric de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu etc. În Etapa II au fost executate lucrări de finisare a Blocului 4 și Blocului 5, etajele 2, 3, 4, cu următoarele tipuri de lucrări de bază: arhitectură; încălzire, ventilare și condiționare; rețele interioare de alimentare cu apă și canalizare, lucrări electrice de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu, automatizare și amenajarea teritoriului.

Cele două blocuri finisate ale CITT NORTEK au fost conectate la electricitate, rețele de apă și canalizare, la rețeaua Internet și la alte rețele de telecomunicații. Totodată, a fost creată o structură de management a Centrului, instituită în baza unui Regulament de funcționare.

Pe parcursul zilei de astăzi, în intervalul 15:00 – 18:00, NORTEK va avea ușile deschise pentru vizitatori și va organiza tururi ghidate de prezentare a noului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectoarele public și privat, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și partenerii de dezvoltare, creat prin contribuția financiară a Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Partenerii strategici de dezvoltare USAID, Suedia și UK aid susțin Centrul NORTEK prin investiții în programe educaționale, digitalizare și antreprenoriat.