septembrie 17, 2024 | #transport
Astăzi, a fost semnat Acordul de grant investițional cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de 12 mil. euro pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru: Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. Documentul a fost semnat de către secretarul de stat Nicolai Mîndra și directorul general interimar al BEI Global, Lionel Rapaille, în cadrul Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, desfășurată la Chișinău.
Banii sunt destinați pentru reabilitarea tronsonului Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime 128 km de cale ferată care sunt într-o stare nesatisfăcătoare și la moment generează riscuri pentru circulația feroviară și poate perturba, inclusiv, funcționarea lanțurilor logistice regionale. În același timp, restricțiile de viteză și de masă stabilite pe acest sector, majorează semnificativ costul logisticii transportului.
Coridorul feroviar asigură legătura cu mediul industrial situat la nordul și centrul Republicii Moldova, zonele libere economice din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău. De asemenea, pe acest coridor se efectuează exportul/importul/tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. Totodată, se face legătură cu coridorul feroviar Căinari-Cimișlia-Basarabeasca-Giurgiulești, fiind utilizat și pentru logistica mărfurilor transbordate în porturile dunărene și cele pe Marea Neagră.
Implementarea proiectului va aduce beneficii privind micșorarea duratei curselor feroviare, creșterea cotei de piață a transportului feroviar de mărfuri de mare tonaj și a celui ne gabarit, micșorarea sarcinii asupra infrastructurii rutiere, reducerea gradului de uzură a drumurilor și sporirea nivelului de siguranță în trafic rutier, precum și micșorarea emisiilor de CO2.
Precizăm că inițiativa europeană Coridoarele Solidarității este menită să asiste Republica Moldova și Ucraina în procesele de reorientare a lanțurilor logistice de transport cauzate de războiul nejustificat al Federației Ruse în Ucraina. Anterior, pentru implementarea proiectului a fost ratificat, de Parlamentul Republicii Moldova, Acordul de împrumut de la BERD în mărime de 23 mil. euro, Acordul de grant oferit prin intermediul Instrumentului de Vecinătate, Cooperare pentru Dezvoltare și Cooperarea Internațională în sumă de 19,56 mil. euro, Contractul de finanțare de la BEI în mărime de 41,205 mil. euro și Amendamentul la Acordul de împrumut de la BERD în valoare de 18,205 mil. euro.