dopomoga.gov.md 👈
DONEAZĂ AICI PENTRU REFUGIAȚII DIN UCRAINA • DONATE HERE FOR THE REFUGEES FROM UKRAINE • ПОЖЕРТВУЙТЕ ТУТ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

News

Discursul Vicepremierului Andrei Spînu, la evenimentul de lansare a PROGRAMULUI TRANSPORT MODERN: Noul Program în domeniul transportului este menit să facă regulă, să avem standarde mai înalte pentru aceste servicii, să sprijine creșterea mobilității și a conectivității

February 16, 2022 | #transport

Bună ziua și vă mulțumesc pentru prezență.

În ultimele luni am avut mai multe întâlniri foarte utile cu operatorii care prestează servicii de transport. Am ascultat problemele cu care se confruntă, dar și propunerile acestora.

Vreau să subliniez încă de la început că, în cadrul discuțiilor, am avut în vedere doar interesul oamenilor și, în același timp, identificarea unor soluții pentru problemele complicate alte transportatorilor. În cadrul întâlnirilor avute am prezentat viziunea noastră, din perspectivă administrativă, ținând cont de interesul oamenilor, al beneficiarilor serviciilor de transport, și de nevoia de a a avea UN PROGRAM care să schimbe radical situația actuală din acest domeniu.
 
Ne este greu de conceput de ce această ramură economică a fost lăsată uitării. Mi-au confirmat și transportatorii. Pe parcursul timpul nu s-a dorit serios să se reformeze sectorul, să se lupte cu transportul ilicit, să se facă regule în rute, să se introducă un sistem care să ofere tuturor cecuri și să se verifice dacă toate rutele sunt făcute conform orarului, să se investească în autobuze și microbuze noi, să se facă regulă în gările auto, să implice Administrația Publică Locală și final, să se distrugă toate grupurile de interes și cele corupete care se gândesc doar la buzunarul lor. 
 
În această perioadă avem o situație și mai complicată, prețurile la combustibili au crescut, iar cererea de transport a fost afectat mult de condițiile pandemice.
 
Astăzi, vă prezint viziunea unei reforme serioase în domeniu. Lansăm PROGRAMUL TRANSPORT MODERN care va schimba din temelie acest domeniu. 
 
Programul Transport Modern este unul curajos, menit să facă regulă și să avem standarde mai înalte pentru aceste servicii, să sprijine creșterea mobilității și a conectivității.
 
În calitate de ministru responsabil de domeniul transporturilor, una dintre principalele mele preocupări, cum am menționat în nenumărate ori, este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, confortabil și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect pentru oameni, cât și pentru operatori.
 
Având în vedere că transportul rutier este asigurat de numeroși operatori privați, ne dorim ca aceștia să ne fie parteneri. Noi vom face eforturi reale, cum nu s-au mai făcut, dar avem așteptarea ca operatorii să fie gata să crească investițiile și respectul pentru beneficiari, pentru oameni.
 
Planul nostru pentru redresarea transportului rutier conține mai multe măsuri, care pun bazele acestui parteneriat între autoritățile centrale, locale și operatori, în beneficiul direct al cetățenilor. Obiectivul nostru major este ca oamenii să se simtă confortabil, să ajungă în siguranță și la timp oriunde nu s-ar porni. 
 
Măsurile incluse în PROGRAMUL TRANSPORT MODERN constau în:
 
1.Program național de susținerea transportatorilor pentru înnoirea parcului auto. Avem în vedere acordarea de fonduri/sprijin pentru investiții/subvenții de la bugetul de stat, pentru a susține procurarea de microbuze și autobuze noi, moderne. În acest sens analizăm oferirea de:
 • Fonduri de garantare a creditelor;
 • Credite preferențiale;
 • Reducerea de taxe la importul de autobuze și microbuze noi, moderne;
 • Atragerea fondurilor europene și de la partenerii de dezvoltare.
 
2. Program național de combaterea transportului ilicit de pasageri. Vom combate frauda și vom elimina transportul ilicit, atât și în domeniul de taxi, care nu oferă siguranța și confortul de care oamenii trebuie să beneficieze.
 • Începând din ianuarie lucrăm la prima campanie de combatere a transportului ilicit;
 • Sunt implicate ANTA, Serviciul Fiscal, Inspectoratul General de Poliție, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră pentru transport internațional;
 • Ne propunem ca în luna martie să înceapă această acțiune. Vom informa din timp pentru a asigura maximă transparență a campaniei.
 
3. Digitalizarea și fiscalizarea domeniului prim Implementarea unui sistem de management integrat în transport: e-Bilet, e-GPS, e-routing. 
 • Secretarul de Stat pe domeniul transportului va efectua o vizită în Polonia săptămâna viitoare (21-25 FEBRUARIE 2022) pentru a aduce cele mai bune practici în domeniu;
 • Astăzi voi semna numirea unui nou adjunct la ANTA, responsabil de digitalizarea domeniului. Pentru prima dată ANTA va avea director pe digitalizare;
 • Suntem în strânsă legătură cu Vicepremierul pe Digitalizare pentru a duce la bun sfârșit acest proces;
 
4. Modificarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară. Vom oferi o metodologie de calcul care ia în considerare criteriul de confort și reflectă opinia administrațiilor locale.
 • Calculul tarifelor în transport mereu au fost o provocare;
 • Metodologia actuală este învechită, mai mult decât atât nu avem metodologie pentru calculare a serviciilor de autogară;
 • Vom lua în calcul liberalizarea prețurilor pentru anumite rute, în mod special pentru cele lungi, de peste 150 km;
 • După cum au anunța transportatorii am ajuns la o înțelegere pentru modificarea treptată a tarifului în contextul creșterilor prețului la produsele petroliere. De asemenea am oferit un mecanism prin care transportatorii pot stabili tarife diferențiate pentru rutele raionale și cele interraionale;
 • La final, am oferit pentru prima data un mecanism prin care APL și transportatorii pot ajunge la stabilirea unor tarife care să asigure transport de calitate;
 • Astăzi voi semna ordinul referitor la tarife cu intrare în vigoare de la data de 1 martie. 
 
5. Programul național pentru optimizarea rutelor. Ne vom implica pentru ca rutele de transport să fie eficiente, bine adaptate la fluxurile generale de trafic și la nevoile beneficiarilor, indiferent din ce localitate provin. La moment, ca să cunoașteți, zilnic avem la nivel raional 568 de rute, iar la nivel interraional - 1141 rute. Multe din rute nu sunt făcute și nu respectă nici un grafic. 33% din cursele interraionale nu se efectuează, iar la nivel raional cifra este de 16%. Pe parcursul timpului, din interese înguste de grup, s-a umblat la graficul de rute și avem un haos care nu permite dezvoltare normală a domeniului.
 
6. Modificarea Codului Transporturilor Rutiere. Vom asigura o legislație modernă, adaptată nevoilor actuale și eficientă, consultată temeinic. Parlamentul ne va sprijini în acest proces.
 • De câteva luni am colectat toate propunerile de la transportatori, din domeniul de taxi, parlament, autorități publice locale;
 • Suntem în faza finală de a pregăti proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere;
 • Avem o colaborare exemplară cu Parlamentul care ne vor ajuta să trecem în regim de urgență modificările.
 
7. Elaborarea strategiei de mobilitate. Pentru un transport mai eficient și mai sustenabil pe termen lung, lucrăm la strategia de mobilitate care să includă toate tipurile de transport și să ofere o foaie de parcurs pe termen lung pentru acest domeniu.
 
Avem un program ambițios și îl vom realiza. Domeniul va fi schimbat radical. Oamenii merită un transport de calitate. Guvernul va face pași hotărâți în acest sens. Contăm pe colaborarea din partea transportatorilor. 
 
Vă mulțumesc!
 

NOTĂ:

Documentele aferente Programului, tarifelor pentru transport și clasificării pe categorii de transport, pot fi accesate mai jos.

Ordin cu privire la modificarea Instrucțiunii privind clasificarea autobuzelor/autocarelor pe categorii de confort [DESCARCĂ]
Ordin cu privire la aprobarea Planului de acțiuni privind implementarea Programului „Transport modern” [DESCARCĂ]
Ordin cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și interraional [DESCARCĂ]